Kalender Tarımı Tanıyabilirmiyiz
Kalender Tarım,1 978 yılında kurulmuş bir aile şirketidir. Bu yıl Nisan ayında 43. yılımızı kutlayacağız.
Şirket kurucumuz Kemal Kalender; Robert Koleji bitirdikten sonra iş hayatına Pamuk Ticareti ile başlamış. O dönemdeki yabancı dil avantajını kullanarak ülke pamuklarımızın ihracatını yaparak şirketimizin temellerini atmıştır. Kurucularımızı sevgiyle anıyoruz.
Şirketimiz şuanda ikinci jenerasyonu ile yola devam etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Murat Kalender, Seattle City University ‘deki Business Administration eğitimini tamamlamıştır ve 2001 yılından itibaren Kalender Tarım’ın yönetimindedir.
Sektörünün her zaman öncülerinden olan Kalender Tarım; ilk bombus arılarını, ilk hibrit tohumunu, ilk organomineral gübreleri ,ilk yavaş salınımlı gübreleri Türkiye pazarında, Türk çiftçisi ile buluşturmuştur.
Kalender Tarım; halen ülkelerinin en iyi ve en kaliteli bitki besleme ürünlerini üreten Scam S.P.A. (İtalya), Pavoni & C S.P.A. (İtalya), Aspe Agrobiologico S.L . (İspanya), Fertilirey S.L. (İspanya), Skw Piesteritz (Almanya), Teofert (Yunanistan) firmalarının Türkiye temsilcisi ve distribütörüdür.
Yenilikleri takip eden ve sektörünün en eskilerinden birisi olmanın sorumluluğu ile de çalışmaya devam eden Kalender Tarım, ülke ekonomisi için katkı koymaya devam edecektir.
Kalender tarım olarak aynı zamanda çiçek üretimi yapan bir firmasınız. Bu konu hakkında da bizi bilgilendirirmisiniz.
Kalender Tarım, kesme çiçek üretimine 1985 yılında başladı. Bu sektörde de 36.yılımız. 45.000 m2 kendi seralarımızda ve bizim için üretim yapan müstahsillerimizle birlikte Spray ve Standart Karanfil diye adlandırılan ama 25‘ten fazla varyetesi olan çiçeklerimizin İngiltere ve Hollanda pazarına ihracatını yapıyoruz.
Haziran-Temmuz ayında toprak ile buluşturduğumuz karanfil fidelerimizi Ekim-Kasım aylarında kesmeye başlıyor ve bir sonraki Mayıs ayına kadar aralıksız ihracata devam ediyoruz. Haziran-Eylül dönemlerinde ise iklimden dolayı üretime yayla bölgelerinde devam ediyoruz. Bizim için kesme çiçek üretiminin en önemli bölümü kadın çalışanlarımızın olması. Kadın istihdamını çok önemsiyoruz. Türk kadınının; bilgi, beceri ve yeteneğine inanıyor ister tarlada, ister bilgisayar başında şirketimizin her kadrosunda yer vermeye çalışıyoruz.
Üzülerek belirtmek isterimki, pandemi dönemi çiçek sektörünü sıkıntılı bir sürece soktu. İhracatçılar birliğinin 2020 yılı kesme çiçek sektörü için koyduğu 120 milyon $ lık hedefi, 107 milyon $ olarak gerçekleştirip, sektör olarak 2019 ihracat rakamlarımıza geri döndük. Bu durum hem ülkemize girecek döviz girdisinin düşmesine neden oldu, hem de cari açığımıza beklenen katkıyı koyamadık.
İlgili Ürünler
Sektör paydaşlarımız ile birlikte iş yapabilme kültürümüzün olması, bilgi ve tecrübemiz ve Avrupa’ya yakın oluşumuz nedeniyle devlet desteklerinin arttırılması ,Antalya bölgesinde organize tarım bölgelerinin kurulması gibi taleplerimizin de en kısa sürede gerçekleşeceği inancıyla yola devam etmekteyiz.
Üreticisi olduğunuz ürünlerden bahsedebilirmisiniz. Bu ürünlerle yurt dışında hangi ülkeleri hedefliyorsunuz?
2015 yılında, birazda ürünlerimizi kullanan firma yapımızı tanıyan, bize güvenen çifçilerimizin talepleri neticesinde Antalya’da kendimize ait 1500 m2’lik bir alanda Kuzey Akdeniz Sanayi Sitesinde üretime başladık. Son yıllarda yükselen döviz fiyatları nedeniyle ve ithal gübrelerin de fiyatlarını maalesef çok arttırdı. Firma geçmişimiz ve çiftçinin bize güveni sayesinde kısa sürede Kalender Markası adı altında piyasa sürdüğümüz gübrelerimiz pazarda yerini aldı. Bu gelişme ve başarı bize mutluluk vermiş ve yatırımlarımıza da bu yönde ağırlık vermeye karar vermemize sebep olmuştur. Bu yıl ilk defa kendi gübrelerimizin ihracatını yapmayı başardık. İhracat birinci hedefimizdi bu konuda katkı koyan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi buradan da paylaşmak isterim.
Tarım sektörü pandemiden etkilenmeyen nadir sektörlerden birisi oldu. Bu dönemi Kalender Tarım olarak nasıl geçirdiniz?
Kalender Tarım olarak öncelikle hedefimiz hiç bir çalışma arkadaşımızı bu lanet virüs ve hastalığa bulaşmamasını sağlamak oldu. Çok şükür ki aramızdan kimse virüse yakalanmadan bugünlere geldik. Dünya’da 2 Milyon’dan fazla insanımızı kaybettik. Yaşam modellerimiz değişti. İhtiyaç kavramlarımızı hepimiz gözden geçirmeye başladık. Teknoloji ile iletişimimiz hiç olmadığı kadar arttı ve belki hepimiz kendi kozalarımıza döndük. Tüm bu dönemde durmayan tek şey, yeme içme ihtiyacımızdı. Çiftçilerimiz bizleri gıdasız bırakmamak için tüm dünyada çalıştı. Olaya global olarak bakmak gerekirse, bu virüsün götürdükleri kadar, getirdikleride var diye düşünüyorum. Tüm Dünya’da tarımın öneminin giderek artacağına inanıyorum.
Kalender Tarım olarak bizler de yeni Dünya düzeninde yer almak için elimizden geleni yapmaya tıpkı 43 yıldır olduğu gibi bundan sonra çalışmaya ülkemiz için katkı koymaya devam edeceğiz.