agrowy
Baş Editör

Seraların Geliştirilmesi İran Gündeminin Üst Sıralarında

2 Dakikalık Okuma
1 Haziran 2022 Çarşamba
Sera ve Ekipmanları
İran da bir sera
Özet
Son yıllarda yaşanılan su krizi, İran'ın tarım sektöründe ciddi sorunlara neden oldu.
0

Sektördeki uzmanlar ve yetkililer bu sorunu çözmek için basınçlı sulama sistemleri ve örtü altı yetiştiriciliği gibi birçok çözüme vurgu yapmaktadır.

Sera Geliştirme Programı, İran Tarım Bakanlığı'nın tarımda verimliliği ve su tüketimi yönetimini artırmayı hedefleyen öncelikli projelerinden biridir. 

Ülkedeki mevcut tarım alanlarının ve seraların geliştirilmesi, yeni iş fırsatları yaratma yanında, ülkenin petrol dışı ihracatını arttıracak; çevre, su ve toprak kaynaklarının da korunmasına yardımcı olacaktır.

Geçen yıl Ağustos ayında ülkenin geleneksel ve eski seralarının modernizasyonu ve yenilenmesine yönelik planlarından bahseden Tarım Bakanlığı Sera Geliştirme Programı direktörü Darioush Salempour; 10 yıllık planlarının, ülke genelinde 5.000 den fazla serayı yenilemek olduğunu belirtti.

Darioush Salempour aynı zamanda; her yıl yaklaşık 650 ila 700 hektarlık geleneksel ve yıpranmış serayı da yenilemeyi planladıklarını da söyledi.

İran Da Marul Serası Min

Çiçek ve süs bitkileri ile mevsimlik sebze ve yazlık ürünlere olan ihtiyacın artması, örtü altı tarımını günümüzün en karlı sektörlerinden biri haline getirmiştir.

Seraların kontrollü alanında yapılan ekim, uygun çevre koşulları nedeniyle, açık havada ekime göre birim alan başına ortalama 10 kat daha fazla verime sahip olacaktır.

Örneğin hıyar (salatalık) söz konusu olduğunda, seradaki her metrekare 20 kilogram hıyar (salatalık) üretim kapasitesine sahip olurken, bu rakam açık hava üretiminde metre karede yaklaşık 2 kilogram olacaktır.

Ayrıca modern seralarda ki su tasarrufu, aslında örtü altı yetiştiriciliğinin en büyük avantajıdır.

İlgili Ürünler

Zararlılar, yabani otlar ve hastalıklar üzerinde artan kontrol, örtü altı yetiştiriciliğinin diğer avantajıdır.

Bakanlık yetkilileri, örtü altı yetiştiriciliğinde kullanılan biyolojik mücadele yöntemleri ile azalan pestisit kullanımının, ürün kalitesi ve ihracatı arttıracağını ve aynı zamanda toprağın ve çevrenin de korunacağına dikkat çekiyorlar.

Tarım Bakanlığı Sera Geliştirme Programı direktörü Darioush Salempour, illerin tarım müdürlükleri ile yapılan plan ve koordinasyona göre bu yıl ülkede 3.200 hektar sera kurulacağını ve 686 hektar seranın ise yenileneceğini söyledi.

Yapılacak olan bu geliştirmelerde bölgelerin iklim koşulları, üretim kapasiteleri, altyapısı, insan gücü, hedef tüketici pazarına ve ihracat pazarlarına yakınlık, nüfus gibi kriterler göz önünde tutulacak.

İran Sera Min

Planlara göre bu yıl Sistan-Belucistan, Fars, Kerman, Tahran, Doğu Azerbaycan, Erdebil, Bushehr, Horasan Razavi, Hürmüzgan, Yazd ve İsfahan gibi illere öncelik verilecek.

Koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik koşullara, ülkeye yönelik yaptırımlara ve sınırlı kredi imkanlarına rağmen, kalkınma hedefinin %50'sine eşdeğer 1.510 hektarlık yeni sera kurulduğunun altını çizen Darioush Salempour; bildirilen planın %86'sına denk gelen 597 hektar sera alanının da geçtiğimiz yıl yenilendiğini söyledi.

Salempour, "Bu yıl seracılık sektöründe illerle koordineli çalışarak, zamanında ve ucuz tesisler tahsis ederek ve teşvikler vererek seracılık sektöründe belirlenen maksimum hedeflere ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.