Mahsulleri zararlılara karşı korumak için geleneksel tarımda hâlâ %95 oranında kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Bununla birlikte, organik pestisit kullanımıda alternatif olarak giderek daha fazla artmaktadır. Bazı organik pestisitler, diğer patojenleri bastırma yeteneğine sahip canlı Trichoderma mantar sporlarını içerir.
Göttingen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir Trichoderma türünün mısır koçanlarında şiddetli çürümeye neden olabileceğini keşfettiler. Sonuçlar Frontiers in Agronomy dergisinde yayınlandı.
Avrupa'da mısır koçanı üzerinde daha önce bilinmeyen bir Trichoderma türünü ilk olarak 2018'de Güney Almanya'da tespit edildi. Etkilenen bitkilerde, mısır taneleri üzerinde ve koçanların kabuğunu oluşturan yapraklar arasında gri-yeşil spor tabakaları oluştu ve buna ek olarak, istila edilmiş tahıllar erken çimlendi. Bu çalışma için bilim adamları seradaki mısır bitkilerini aşılama yoluyla Trichoderma ile temas ettirdiler.
Daha sonra mısır koçanlarının kuru madde içeriğinin büyük ölçüde azaldığını kanıtlayabildiler. Göttingen Üniversitesi Mahsul Bilimleri Bölümü'nde doktora öğrencisi ve çalışmanın ilk yazarı Annette Pfordt, iki yıl boyunca Güney Almanya ve Fransa'daki mısır koçanlarından gelen 18 ayrı Trichoderma suşunu analiz etti.
Bu türlerin bazılarının, yüzde 95 ila 100'lük bir koçan istilası ile oldukça agresif olduğunu buldu. Moleküler genetik analizler yoluyla, bu sporlar nispeten yeni Trichoderma afroharzianum türüne atanabilir. Bu mantar türü içinde, daha önce bilinmeyen bitki-patojenik türlerinin evrimleştiği görülmüş, ve bunların mısırları etkileyen hastalık olduğu tespit edilmiştir.
İlgili Ürünler
Sebze yetiştiriciliğinde, "Trichodermalar", örneğin Botrytis (gri küf) veya Fusarium gibi hastalıkları kontrol etmek ve mahsul ürünlerindeki çürüyen patojenleri azaltmak için kullanılabilir. Piyasada Trichoderma içeren çeşitli organik ürünler mevcut olup bunlar sadece organik tarımda kullanılmaktadır. Trichoderma türleri askomisetlere aittir ve dünya çapında toprakta, bitki köklerinde, çürüyen bitki kalıntılarında ve ahşapta bulunur. Substratların ayrıştırıcıları ve diğer mikroorganizmaların antagonistleri olarak hareket eden Trichodermalar, bitkiler üzerinde patojen olarak ilk kez tanımlanmıştır.
Etkilenen bitkilerde, tahıllar üzerinde ve koçanların lisoidleri arasında gri-yeşil spor kaplamalar oluşur.
Göttingen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bazı biyolojik pestisitlerde bulunan Trichoderma mantarının sporlarının mısırda şiddetli koçan çürümesine neden olabileceğini buldular.