Bitkilerin büyümesini ve verimini artırmak için toprağa granül yada toz halde verilen gübrelere katı gübreler denilir. Diğer tarımsal girdiler göz önüne alındığında, gübrelerin ürün verimini %50-60 arasında arttırdığı bilinmektedir. Piyasada bulunan gübrelerin yaklaşık %90’ı katı gübrelerden oluşmaktadır. Kompoze gübreler pazarda en yaygın kullanımı olan katı gübrelerdir.
Katı Gübre Ne İşe Yarar?
Katı gübre tüm gübrelerde olduğu gibi, bitki gelişimi ve ürün verimini üst düzeyde tutmaya yarar. Granül yada toz halinde olduğu için katı gübre olarak adlandırılır. Farklı marka ve içeriklerde bulunan katı gübreler içinde bulunan elementlerin bitkiler üzerindeki faydalarına kısaca ve tek tek bakalım.
Azot (N)
Bitkinin yaprak, kök , gövde, dal, sürgün ve meyve gelişimi için çok önemlidir. Bitki gelişim döneminde ciddi miktarda azot kullanır.
Fosfor (P)
Bitkinin kök büyümesini hızlandırır, çiçeklenme oluşumunda etkilidir, dane ve meyve tutumunu arttırır.
Potasyum (K)
Bitkinin yeşil aksamı ve sağlığı için mükemmel olan bu element, bitkinin hastalık, zararlı, soğuk ve kuraklığa karşı dayanımlarını arttırmanın yanında meyvenin tat, irilik, dolgunluk, renk, aroma ve raf ömrüne de etki eder.
Kalsiyum (Ca)
Çiçeklenme ve kök gelişimi için gerekli olan bu element, hücre duvarlarını güçlendirerek, hücrenin büyümesine ve uzamasını sağlar.
Magnezyum (Mg)
Bitkinin yeşil renginin tamamlayıcısı olan bu element, bitkide fosforu taşıyarak koyu ve yeşil yaprakların olmasını sağlar. Bitkinin güneş ışınlarını alıp, fotosentezde kullanmasını sağlar.
Kükürt (S)
Bitkinin protein oluşturmasına yardımcı olarak, bitkinin büyüme ve olgunlaşmasını hızlandırır. Ayrıca yüksek ph’lı topraklarda, ph seviyesini düşürmek içinde kullanılır.
İlgili Ürünler
Bor (B)
Çiçek, ve meyve tutumunda etkili olan bu element aynı zamanda çekirdek oluşumu ve döllenebilme için gereklidir. Bitki bünyesinde karbonhidratların taşınması ve oluşumunu sağlarken; kalsiyumun taşınması, yerleştirilmesi ve hormon oluşumuna yardım eder.
Bakır (Cu)
Solunum katalizörü olan bu element, fotosentezde etkili olup, klorofil ve protein oluşumunu da destekler.
Demir (Fe)
Bitki solunumu için gerekli olan demir, aynı zamanda enerji kaynağıdır.
Fotosentez ve klorofilin dönüşümü için gerekli olup, azotun bitki tarafından alınmasına yardımcı olur ve aynı zamanda enzim görevi yapar.
Mangan (Mn)
Klorofil oluşumunda etkili olan bu element, demir ile birlikte uygulandığında kloroplast oluşumuna yardımcı olur ve aynı zamanda enzim görevi yapar. Bunlara ilave olarak çimlenmeyi teşvik eder ve bitkinin olgunlaşmasını hızlandırırken, fosfor ve kalsiyumun kullanılabilirliğini arttırır.
Çinko (Zn)
Bitki büyüme maddelerinin, enzim sistemlerinin sentezinde yer alır. Klorofil oluşmasında gerekli olan bu element, karbonhidratların ve şekerin taşınmasına yardımcı olur.
Molibden (Mo)
Bitkide nitrat birikmesini önleyen bu element, azotun fikse edilmesi ve C vitamini oluşumuna yardımcı olur.
Katı Gübre Nasıl Atılır?
Granül, toz yada suda eriyebilen formda bulunan katı gübreler, serpme, bant usulü, damla sulama ve püskürtme yöntemiyle uygulanır.
Bununla ilgili olarak ayrıntılı bilgiye gübreleme nedir ve nasıl yapılır, yazımızdan ulaşabilirsiniz.