agrowy
Baş Editör

Japonya, Patentli Meyvelerini Denizaşırı Yetiştiricilere Karşı Yasal Korumaya Alıyor

1 Dakikalık Okuma
15 Aralık 2021 Çarşamba
Yaş Meyve, Sebze
Üzüm
Özet
Japonya, yurt dışında izinsiz ve kaçak yollarla üretilen tescilli meyve ve sebzelerinin yarattığı rekabet ve ticari kayıplardan üreticilerini korumak için tohum yasasını revize etti.
0

Sadece Japonya’da üretilen, popüler ve yüksek kaliteli tarım ürünlerinin izinsiz olarak yurt dışına çıkartılıp üretilmesinin yarattığı rekabet ve ticari kayıplar, Japonya için ulusal bir sorun haline geldi.

Varolan bu sorunu çözmek için Japon Hükümeti, Bitki Çeşitleri Tohumları ve Fideleri Koruma Yasasını değiştirerek, bu değerli ürünlerin izinsiz olarak ülke dışına çıkartılmasını yasakladı.

Parlak zümrüt yeşili büyük meyveleri ile tanınan Shine Muscat üzümleri, içerdiği yüksek şeker ile oldukça popüler bir meyvedir. Genellikle hediye etmek için kullanılan Shine Muscat üzümlerinin salkımı on binlerce yen (yüzlerce ABD doları) fiyatından satılır. Bu çeşit, 2006 yılında Ibaraki Eyaleti, Tsukuba Şehrinde bulunan Ulusal Tarım ve Gıda Araştırma Kurumu (NARO) nun uzun süren çalışmaları sonucunda geliştirilmiştir.

Shine muscat üzümü

JaponyaTarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) nın yaptığı bir araştırmaya göre, Japonya için önem arz eden Shine Muscat üzümlerinin, 2017 yılından beri “Sunlight Rose” ve “Incense Jade” isimleriyle yaygın olarak Çin’dede yetiştirilip satıldığı tespit edildi.

Buna ilave olarak bu üzümlerin Çin haricinde, Güney Kore'de yetiştirildiği ve satıldığı da doğrulandı. Bu konuyla ilgili Bakanlık Yetkilisi üzüntü ve endişesini dile getirerek; “Çin’de ve Güney Kore’de yapılan bu üretim ve satışlardan dolayı, Japon üreticilerin elde etmesi gereken karların kaybolacak”dedi.

İlgili Ürünler

Japonya'da yeni meyve ve sebze çeşitleri geliştirenlere 20 ila 30 yıl süreyle “yetiştirici hakları” verilmektedir. Ancak tohum ve fidelerin yurt dışına götürülmesi durumunda yaptırıma ilişkin bir hüküm bulunmadığından, tohum ve fidelerin yurt dışına götürülmesi denetimsiz bırakılmıştır.

Temmuz 2020 de Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından yürütülen araştırma da Çin ve Güney Kore'deki İnternet sitelerinde, Japon’lar tarafından geliştirilen 10 çilek ve 4 üzüm çeşidi olmak üzere, toplam 36 farklı çeşidin satışının yapıldığı tespit edildi.

Japonya'da geliştirilmiş bir domates çeşiti

Hükümet, tescilli çeşitlerin yasa dışı çıkışını engellemek amacıyla Bitki Çeşitlerini Koruma ve Tohum Yasası'nı revize ederek tekrar yürürlüğe koydu. Yapılan bu yeni düzenlemeyle, tescilli tarım ürünlerini izinsiz olarak yetiştirenler veya bu ürünlerin tohum ya da fidelerini izinsiz olarak denizaşırı ülkelere taşıyan kişi veya şirketlerin üretim ve satışları askıya alınabilecek.

Japonya'ya özgü bir çilek çeşiti