Hishtil Türkiye logo
Hishtil Türkiye
Türkiye, Antalya

Hishtil Türkiye Fidecilik

5 Dakikalık Okuma
1 Mart 2023 Çarşamba
Tohum, Fide, Fidan
Hishtil
Özet
Hishtil Türkiye Genel Müdürü Lütfü Sav, yaptıkları çalışmalar ve son yenilikler konusundaki sorularımızı yanıtladı
0
Paylaş

Hishtil, dünyada 7 farklı ülkede toplamda 750 dönüm kapalı alanda fide üretimi yapmaktadır. Türkiye’de ise 1992 yılında bu yana sebze fidesi üretiminde faaliyet gösteren Hishtil Türkiye Fidecilik A.Ş., inovasyon ve AR-GE faaliyetleri sonucu üreticilerin kaliteli fide beklentilerini karşılayan, yetiştirileceği bölgenin iklim yapısına uygun aşılı ve düz fideleriyle her geçen yıl hem yurt içi hem de yurt dışında pazar payını artırmaktadır.

Bize Hishtil Fidecilik’in faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hishtil Türkiye Fidecilik A.Ş, Antalya’da 50 dekarı kapalı olmak üzere 120 dekar arazide teknoloji donanımlı seralarda yılda 80 milyon adet normal fide ve 20 milyon adet aşılı fide üretmektedir. Antalya üretim tesisimize ek olarak 2015 yılında Adana’da kurulan tesisimizde 30 dekarı kapalı olmak üzere 80 dekar arazide Hishtil Türkiye Fidecilik faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Hishtil Fidecilik olarak sebze fidecilik sektöründe faaliyet göstererek üreticilerin sebze üretiminde karşılaştığı zorlukları kolaylaştırma saikiyle farklı, kaliteli aşılı ve düz fidelerimizi büyük bir onur ve heyecanla sunuyoruz. Gururla vurgulamak isterim ki son yıllarda tarla ve seralarda yaygın hale gelen üretimde verim ve kalite kaybına yol açan topraktan bulaşan hastalıklara önemli ölçüde çözüm getiren aşılı fide Türkiye’de ilk olarak Hishtil Fidecilik tarafından üretilmiştir.

Aşılı fideye olan yoğun taleple birlikte Hishtil Fidecilik bu konudaki yatırımlarına hız vermiş ve son 10 yılda aşılı fide üretim kapasitesini 10 milyon adet/yıl seviyesinden, 25 milyon adet/yıl seviyesine çıkartmıştır.

Tesislerimizde bugün aşılı karpuz, aşılı domates, aşılı patlıcan, aşılı hıyar, aşılı biber ve aşılı kavun sebze fide üretimleri yapılmaktadır.

Whats App Image 2023 03 01 at 20.38.12 (3) Min

Üreticiler neden Hishtil Fidecilik markasını tercih etmeli, sizi rakiplerinizden ayıran özelliğiniz nedir?

Üretimde standardı ve kaliteyi korumak adına firmamızda uzun yılların tecrübesiyle oluşturulmuş olan sürekli güncellenen üretim ve teknoloji protokolleriyle bireylere bağlı kalmadan sistematik bir şekilde fide üretiyoruz.

Fide yetiştirmek oldukça karmaşık ve kapsamlı bir süreç olup tüm aşamalarında kontrol edilmesi gereken çok fazla sayıda değişken vardır. Bir fidenin oluş süresi bitkinin cinsine ve mevsime göre değişmektedir. Tesislerimizde tüm üretim ortamlarının iklim şartları otomatik sistemlerle kontrol ve kayıt edilmektedir. Sadece Türkiye pazarında değil, dünya çapında en üst kalitede üretim gerçekleştiriyoruz.

Satış sürecinde ve sonrasında fidelerin ihtiyacı olan gübrelemesinden, ilacından, bakımından, sulamasına kadar tüm işçiliklere hâkim olduğumuz için sahada aktif bulunan uzman ziraat mühendislerimizle gerekli tüm bilgileri üreticilerimize aktarıyor, kesintisiz teknik danışmanlık hizmeti sunuyor, doğru zamanda doğru çözümler üretip yüksek verimli ürünler yetiştirmelerine destek oluyoruz.

Tarımsal üretimi tohumdan hasada ve hatta soframıza kadar devam eden bir süreç olarak görüp bir bütün olarak ele alıyoruz. Kısacası ürünün son anına kadar üreticilerin yanında olan bir firmayız.

Otomotiv ya da elektronik sektöründen çok farklı olarak fide, canlı bir materyal olduğu için oldukça hassastır ve dünyaya yeni gelmiş tüm canlılar gibi ilgi bekler, ruhundan anlamanızı ister. İşte bunun için tüm departmanlarımızla özveriyle ve birbiriyle sinerji içinde çalışan ekiplerimizle ürünün ve hizmetin kalitesi için gayretle çalışıyoruz.

Kaliteli fide denilince Hishtil’in adının akla gelmesi ve başarımızın sırrı da buradadır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de öğrenimlerimizi ve deneyimlerimizi protokol ve prosedürlerimize uyarlayarak çalışanlarımızı düzenli eğitime tâbi tutuyoruz.

Sonuç olarak da genel çalışma ve üretim kalitesi standardımız, sektörün tüm diğer temsilcileri için de bir örnek teşkil edip çıtayı belirliyor.

Whats App Image 2023 03 01 at 20.38.12 (1) Min

Küresel ve Türkiye özelinde piyasadaki hangi eğilimler firmanızı etkiliyor?

Gerek dünyada gerekse de ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, diğer sektörler kadar fide sektörünü de dramatik bir şekilde etkilemektedir. Yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru ve asgari ücretteki artış tüm üretim maliyetlerimizi oldukça artırmıştır.

İlgili Ürünler

Fidecilik sektöründe yüksek girdi maliyeti en önemli tehdit olup bunu düşük kalitede tohumlar, tohum kaynaklı hastalıklar, denetim eksikliği ve fason fide yetiştiriciliğindeki yüksek KDV oranı takip etmektedir.

Biz Hishtil olarak İstikrarsızlık ve belirsizlik ile karşı karşıya kaldığımızda bu sorunları vizyon ve netlik ile değiştiririz. Şirketimizde ekonomik krize karşı uyum sağlayarak ve tasarruf tedbirleri alarak üretim kalitemizi korumaya devam ediyoruz. Verimlilik ve yenilik ilkesine uygun olarak faaliyet gösteriyoruz. Şöyle ki insan kaynakları, teknoloji altyapısı ve üretim süreçlerini optimize ederek maliyetlerimizi düşürmeye çabalıyoruz. Ülke gerçekleri çerçevesinde geçmişte olduğu gibi bugün de işimizi en iyi şekilde yapmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik konusunu firmanızda nasıl ele alıyorsunuz?

Hishtil olarak üretimimizi çevresel sürdürülebilirlik ilkesini dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Su, gübre ve işçilik maliyetlerini düşüren aşılı fide üreterek sürdürülebilir bir tarımsal çözüm yaratıyoruz. Amacımız, üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve sektörün tüm zorluklarına rağmen üreticilerin gelirlerini güvence altına almaktır.

Global GAP sertifikası ve GSSP altında fide üretimi yapmaktayız. Hammadde tedarikçilerinin seçiminde de çevreye duyarlı firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Örneğin fide üretiminde kullanılan tohumlar düşük kaliteliyse, fide üretmek için daha fazla gübre ve kimyasal kullanmanız gerekir. Bu noktada tohum firmalarının çevresel sürdürülebilirlik açısından kaliteli tohumlar üretmeleri gerekmektedir.

Üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik ziraat mühendislerimiz, üreticilerin bilinçli üretim yapmalarını ve verimlerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlamak için gerekli desteği sağlamaktadır. Gelecek nesilleri de düşünerek firmamızda odaklandığımız konular: İş sağlığı ve güvenliği, İş etiği ve şeffaflık, Uluslararası standartlara ve yasalara uygunluk, Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu, Gıda güvenliği ve kalitesi, Atık yönetimi, Ayıklama ve geri dönüşüm, Pestisit-gübre içeren atık suların yönetimi, Temiz su ve su tasarrufu, Üretim sürekliliği ve verimliliği.

Whats App Image 2023 03 01 at 20.38.12 (2) Min

Değer zincirinde siz ve iş ortaklarınız arasındaki etkileşimi düşünürseniz "dijitalleşme" sizin için ne anlama geliyor?

Teknoloji, fidelerin sağlığının daha iyi izlenmesini sağlamaktadır. Antalya ve Adana'daki seralarımızda sulama, gübreleme, aydınlatma, ilaçlama ve dezenfeksiyon; otomatik olarak yapılmakta ve personel fide üretiminin her noktasını uzaktan kontrol edebilmektedir. Dijitalleşme ile üretimi kolaylaştırmanın yanı sıra, dijital tarım teknolojileri tarım pazarlarını daha verimli hale getirebilir. Cep telefonları, e-ticaret platformları, dijital ödeme sistemleri ve diğer dijital tarım teknolojileri; değer zinciri boyunca piyasa başarısızlıklarını ve işlem maliyetlerini azaltabilir.

Dijital tedarik zinciri; performans, durum ve gereksinimler hakkında güncel, bütünsel bilgiler sağlar. Bu bilgiler, hammadde akışları, operasyonel lojistik, envanter düzeyleri, tahmin ve kaynak planlaması gibi süreçlerin yönetilmesine ve optimize edilmesine yardımcı olur. Bunlar, iyileştirilmiş nakit akışı ve maliyet düşüşleri için doğrudan faydalardır. Yeni teknolojiler ve dijitalleşme, geleneksel tedarik zincirlerini optimize edebilir, kontrolü artırabilir ve gelecekteki aksaklıklara karşı daha fazla esneklik ve hazırlık oluşturabilir Buna ek olarak, dijital dönüşüm otomasyon, hız, işbirliği, maliyet azaltma ve bağlantıda fayda sağlar.

Dijital bir tedarik zinciri, insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltır. Dijitalleşme istikrarı, doğruluğu, kaliteyi ve öngörülebilirliği artırırken yine de problem çözme ve karar verme süreçlerinde işgücüne ihtiyaç vardır. Başarılı bir dijitalleşme, yeni teknolojileri etkili ve en iyi şekilde ele alan yeterli eğitim almış deneyimli personele bağlıdır.

Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.