agrowy
Baş Editör

Gübreleme Nedir; Nasıl Yapılır?

1 Dakikalık Okuma
9 Nisan 2020 Perşembe
Bitki Besleme
Traktör ile gübreleme işlemi.
Özet
Gübrelerin farklı yöntem ve uygulamalarla direkt olarak bitkiye veya toprağa verilmesi işlemine gübreleme denilir.
0

Dünya üzerinde ekim ve dikim yapılan toprakların bünyelerinde bulunan ve bitkileri besleyen elementler; toprağın ısınması kaynaklı oluşan buharlaşma, yanlış sulama yöntemleri, şiddetli yağışlar veya erozyon gibi sebeplerden dolayı eksilerek bitkiyi besleme niteliklerini kaybeder.

Toprak içinde bitkinin ihtiyaç duyduğu besinlerde meydana gelen bu eksilmeler gübreler ile giderilir. Gübrelerin farklı yöntem ve uygulamalarla direkt olarak bitkiye veya toprağa verilmesi işlemine gübreleme denilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kural; uygulanacak olan gübreden alınacak olan maksimum faydayı sağlamak için, uygulanma oranına ilaveten, en uygun zaman ve en uygun uygulama şeklinin bilinmesidir.

Bu oran şekil, zaman, bölgenin iklimi, toprağın yapısı ve bitkinin türüne göre farklılıklar içerir.

Gübreleme yöntemlerinde temel olarak üstten ve topraktan olmak üzere iki ana gübreleme yöntemi vardır. Var olan bu iki ana yöntemin açılımlarından kısaca bahsedelim.

Serpme Gübreleme

Ekim öncesinde el veya gübre serpme makinesi ile toprağın üzerine serpilip; sonrasında farklı aletlerle gübrenin toprağa gömülmesi suretiyle yapılan gübreleme metodudur.

Diğer bir adı da üstten gübreleme olan bu metotta, ekim sonrasında belli bir boya gelen bitkiye, el yada fırfır denilen ve traktöre takılan makine ile bitkilerin üzerine serpilen gübrenin, sonrasında yapılan sulama ile toprağa karışması sağlanır.

Elle yapılan gübre serpme.
Elle yapılan gübre serpme.

Bant Usulü Gübreleme

Yandan gübreleme de denilen bu metot, çoğunlukla mibzerle yada bazen pulluk veya çapa gibi aletlerle de yapılabilmektedir. Bitkinin henüz büyümemiş olan kökleri, banta konulan gübreler ile bitkinin yanına kadar ulaşmakta ve bu sayede bitki gübreden rahatlıkla faydalanıp gelişimini hızlandırmaktadır.Yapılan araştırmalar, bant usulü gübrelemenin bitkiler açısından daha yararlı olduğunu göstermektedir.

İlgili Ürünler

Bant usulü yapılan gübreleme örneği.
Bant usulü yapılan gübreleme örneği.

Damla Sulama ile Gübreleme

Fertigasyon da denilen bu uygulamada, gübreler bitkinin kök bölgesine damla sulama sistemiyle verilir. Besinin, bitkinin kök bölgesine direkt ve yeterli miktar verilmesinden ve bitkinin besine kolaylıkla ulaşabilmesinden dolayı; gübrelemeden en üst düzeyde fayda alınır.

Damla sulama ile yapılan gübreleme.
Damla sulama ile yapılan gübreleme.

Püskürtme Gübreleme

Bitkiler toprakta bulunan besinleri kökleri yardımıyla alırken; yaprakları ile de suda çözünmüş olan organik, inorganik ve gaz şeklindeki besin elementlerini de alır.

Bahsi geçen bu elementleri içeren gübrelerin, suda çözülmüş şekilde yapraklara püskürtülerek uygulanmasına püskürterek gübreleme denilir.

Püskürtülerek gübreleme temel gübreleme olmayıp, bir destek gübreleme tekniğidir.

Püskürtme tekniğiyle yapılan gübreleme.
Püskürtme tekniğiyle yapılan gübreleme.

Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.