Gübrelerin atılma zamanları coğrafi bölgenin iklimine, toprağın türüne, bitkinin cinsine ve gübrenin içeriğine göre farklılıklar gösterir.
Burada önemli olan bitkinin ihtiyaç duyduğu besini, ihtiyacı olduğu zaman doğru şekilde uygulamaktır.
Gübrenin tamamı bitkilere bazen ekim veya dikim zamanı verilirken; bazende bu miktar bitkinin gelişim evrelerine göre farklı zaman aralıklarında verilmektedir.
Gübrenin bitkiye çok erken yada çok geç atılması durumunda, fayda ciddi oranda azalacaktır.
Bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu besin maddeleri olan azot, potasyum ve fosforun verilme zamanları ile ilgili olarak kısa bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Azotlu Gübrelerin Verilme Zamanı
Üst gübre olarak da bilinen bu gübrelerin; toprağa uygulama sonrasında yağış olması ya da salma sulama yapılması durumunda; azotun buharlaşması ya da toprağın alt katmanlarına taşınmasından dolayı kolay kayba uğrar ve bitkiye olan faydası ciddi oranda azalır.
Bu sebeplerden dolayı azotlu gübreler, bitkinin gelişime evrelerine göre farklı zamanlara bölünerek verilmelidir.
Fosforlu Gübrelerin Verilme Zamanı
Taban gübresi olarakta bilinen fosforlu gübreler, bitki gelişimi için çok önemli bir elementtir. Topraklarımızın büyük çoğunluğunda var olan fosfor eksikliğini gidermenin yolu fosforlu gübrelerden geçmektedir.
İlgili Ürünler
Bu gübreler ekim veya dikimden hemen önce; yada ekim veya dikim sırasında toprağa gömülme suretiyle uygulanmalıdır.
Potasyumlu Gübrelerin Verilme Zamanı
Potasyum minerali açısından yeterli olan ülke topraklarımızda; potasyum uygulaması fosforlu gübreler gibi ekim veya dikim öncesi; ya da ekim veya dikim sırasında olmalıdır.