Şubat;
Şubat ayı itibariyle, fındık ağacı dallarındaki dişi çiçekler olgunlaşır ve bu dönemde erkek çiçekler dölleme için çiçek tozlarını yaymaya başlar.
Bu dönemde çiftlik gübresi ağaçların taç izdüşümüne (dalların altına) gelecek şekilde toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir.
Mart;
Yapılan toprak analizi sonucu tavsiye edilen azotlu gübrenin önerilen miktarının yarısı, ağaç dallarının altına gelecek şekilde(taç izdüşüm) serpildikten sonra çapalanarak toprağın 5-10 cm derinine karıştırılmalıdır.
Nisan;
Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir.
Mayıs;
Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.
Mayıs-Temmuz periyotunda, 15-20 gün arayla 2-3 defa uygulanan ve tavsiye edilen yaprak gübresinin ilk uygulaması, yine bu ayın sonuna doğru başlar.
Temmuz;
İlgili Ürünler
Temmuz ayının 15 inden sonra, hasattan 10 gün önce yapraklardan alınacak olan örneklere yapılacak olan analiz; ileri dönemlerde kullanılacak gübre çeşitleri ve uygulanacak olan miktar için önem teşkil etmektedir.
Toprağa gübre vermeden önce ise alınacak toprak örneğinin analizi, yukarıda bahsedildiği gibi, kullanılacak gübre çeşitlerinin ve miktarının belirlenmesi açısından önem arz etmektedir.
Ekim;
Fosforlu gübrelerin verilme zamanıdır. Tavsiye edilen fosforlu gübreler ağaç dallarının altına gelecek şekilde (taç izdüşüm) 10-15 cm derinliğe karıştırılır.
Kasım;
Fındığın iyi kalite ve bol ürün vermesi için, toprağın ph değerinin 5 ila 7 arasında olması gerekir. Temmuz ayında yapılan yaprak ve daha farklı zamanda yapılan toprak analizi sonucunda önerilen kireç; ağaç dalları altına gelecek şekilde (taç izdüşüm) serpilerek, 5-10 cm derinliğinde çapalanarak toprağa karıştırılır.
Kışı bol yağışlı geçen bölgelerde, çiftlik gübresi bu aydan itibaren uygulanabilir.