agrowy
Baş Editör

Filipinler’deki Dikkat Çeken 5 Dikey Çiftlik

4 Dakikalık Okuma
20 Nisan 2022 Çarşamba
Yetiştiricilik
dikey tarım
Özet
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, Filipinler dünyadaki en savunmasız tarım sistemlerinden birine sahiptir.
0

Ağır muson yağmurları, şiddetli tayfunlar, yıkıcı depremler, sel, azalan toprak verimliliği, rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar, su krizi. Tüm bunlar Filipinler tarım sistemini tehlikeye sokan nedenden bazıları.

Kuraklık ve azalan yağış, ekinlere zarar veren artan haşere istilasına yol açarken; yükselen deniz seviyesi ise tuzluluğu artırarak ekilebilir arazi ve sulama suyu kaybına neden olmaktadır.

Filipinler 2006-2013 yılları arasında, tarım sektörüne 3,8 milyar dolara mal olan toplam 75 afet yaadı.

Afete meyilli bir ülke olan Filipinler, yaşayanlarına güvenli bir gıda sistemi sağlamak için sınırlı imkanlara sahiptir.

Ülke, ekili arazinin %67'sinden fazlasını oluşturan pirinci, buğdayı ve mısırı başarılı bir şekilde üretip ihraç etse de, iklim değişikliğinden kaynaklı kötüleşen ısı ve su streslerine bağlı olarak tarımsal verimde azalma kısa sürede kendini gösterecektir.

2009 verilene göre Filipinler nüfusunun %33’ünü istihdam eden tarım, GSYİH'sının da %13'ünü oluşturmaktaydı. Günümüzde ise tarım nüfusun %23’ünden daha azını istihdam etmektedir.

Ülke geçmişinde yaşanılan dini çatışmalar, tarımla uğraşan aileleri yerinden ederek gelir ve gıda kaynaklarına daha fazla sınırlama getirmiştir.

Filipinler'de Dikey Tarım

Sürekli artan gıda güvensizliği endişeleri ile Filipin hükümeti, kentsel tarım araçlarını kendi yararlarına kullanmak için aktif bir çaba sarf etmektedir.

Örneğin, Covid-19 pandemisi sırasında Filipin hükümeti, ülkedeki boş arazilerin ve kentsel alanlardaki diğer açık alanların ortak bahçe sitelerine dönüştürülmesi için bir yasa tasarısı çıkardı.

Filipinler Senatörü Francis Pangilinan, kentsel çevre yönetimini de ele almayı amaçlayan 2019 Kentsel Tarım ve Dikey Tarım Yasası olan Senato Bill (SB) 257'yi Senatoya sundu.

Stratejilerinin bir parçası olarak Filipin Tarım Bakanlığı, ülkenin gıda güvensizliğiyle mücadele etmek için 18 kilit strateji belirledi. Bunun önemli bir parçası, Filipinler'deki Kentsel Tarım Programı için Ulusal Araştırma, Geliştirme ve Yayımlama (RDE) Ağıdır. Bu ağ kent ortamlarında “dikey tarım, hidroponik, biyo-yoğun bahçecilik ve seracılık gibi uygun mahsul üretim tekniklerinin geliştirilmesini içermektedir.

Hükümet ayrıca “dijital tarım da dahil olmak üzere teknoloji ve inovasyonu” teşvik ediyor. Bu inovasyon, veri analitiğinin kullanımını ve "küçük çiftçiler için veriye dayalı çiftçilik uygulamalarını kolaylaştırmak için analitiği kullanarak çiftlik verimliliğini artıracak ve atıkları azaltacak otomatik sistemler"ini içermektedir.

İşte Filipinler'de değişime öncülük eden 5 dikey çiftlik:

1. NXTLVL Farms

Image Asset Min

NXTLVL Farms, Filipinler'deki öncü ve lider kapalı kentsel çiftliktir. Çiftlikleri Metro Manila'da olan bu şirket, tüketicilerine kötü yaprak veya atık olmama garantisi ile besleyici yeşil yapraklı yeşillikler yetiştirmektedir.

Tamamen Kapalı konteynerler içinde hidroponik çiftlikler kurmayı başaran şirket, 40 ft’lik konteynerleri "hidroponik yetiştirme ekipmanı ve donanımı ile donatmıştır."

Kendi teknolojileri ile yerel olarak büyüyen şirket %100 yerli ve Filipinli’dir.

2. Urban Roots

Unnamed Min

Urban Roots, Metro Manila'nın kalbinde mikro yeşillikler, marullar, çilekler ve diğer eşsiz yapraklı sebzeler yetiştiren kapalı, hidrofonik bir sera kurdu. Bu 280 metrekarelik çiftlik, yenilenmiş bir garajın içine inşa edilmiş olup, gıda şirketlerine, meyve suyu şirketlerine, aşçılık okullarına ve haftalık sipariş veren tüketicilere hizmet vermektedir.

İlgili Ürünler

Sadece 3 yıl önce kurulan Urban Roots, şehir genelinde kapalı çiftlikler inşa etmeyi umuyor. Urban Roots'un kurucusu Martin Escalona, ​​Filipinler'de ticari olarak mikro yeşiller satan sadece birkaç çiftlik olduğunu ve talebin günden güne artığını ve bu sebeple mikro yeşillikleri yetiştirmeye ve satmaya karar verdiklerini söylüyor.

3. Good Greens and Co.

Screen+shot+2021 08 18+at+1.03.33+pm Min

Filipinli tarım ve lojistik firması olan Delgado Brothers Group, 2018 yılında yoksul olan Filipinliler arasındaki açlığı gidermek için şehirlerde daha fazla dikey tarım tesisi kurma ihtiyacını belirledikten sonra, kendi dikey çiftliğini Good Greens and Co.'yu kurdu.

Good Greens and Co. Araştırma ve Geliştirme Direktörü Erez Lugassi, dikey tarım tesislerinin kontrollü ortamı ve kapladığı sınırlı alanlarda, Filipinlilere kentsel alanlarda bile güvenli, uygun fiyatlı ve erişilebilir yiyecekler sağladıklarını belirtti.

Kentlerde yaşayanlara “taze ve yüksek kaliteli ürünler” getirme misyonuyla kurulan bu şirket dikey çiftlikler inşa ediyor.

Tarladan sofraya sürecinde aracıları ortadan kaldırarak, sürekli olarak taze ve yüksek kaliteli ürünleri daha düşük fiyatlarla sunabilen Good Greens and Co. tüketicilerine  ve size günlük yeşilliklerin tadını çıkarma şansı veriyor.

4. Navotas City Vertical Farm

Dji 0485 Min

Navotas City Vertical Farm, ülkedeki en yüksek aeroponik dikey çiftliğidir. Dört kuleli çiftlik, Tanza’da 300 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor.

Çiftliğin amacı, bölge sakinlerine mümkün olduğunca az arazide yeterli ve sürdürülebilir gıda kaynağı sağlamaktır. Navotas Kongre Üyesi John Rey Tiangco, Navotas arazi açısından en küçük şehirlerden biri olduğu için dikey tarım ile arazi alanını en üst düzeye çıkarttıklarını söylüyor..

Çiftlikte, inşaatı BSP-Navotas ve Good Greens tarafından finanse edilen dört kule sera bulunuyor.

5. Urban Greens

5e1d8a4fc155198f39d5c2ea Grow Produce Min

Urban Greens'in CEO'su ve Kurucusu Ralph Becker, Filipinler'in “ikliminin aşırı sıcaklık, şiddetli tayfunlar ve diğer doğal afetler nedeniyle belirli sebze yetiştiriciliği için ideal olmadığını” söylüyor. Hem çiftçi hem de ona bağımlı olanlar için kötü olan tropik fırtınalar nedeniyle arzın sürekliliği kolayca kesintiye uğrar.” Bu nedenle, Urban Greens, daha fazla çiftlik için pilot model olarak bir depo çiftliği kurdu.

Ralph, şirketin “bu yeni tarım modellerinin olanaklarını göstererek ziyaretçilere ilham vermek” istediğini ekliyor. Ne de olsa genç çiftçilerin sektöre girmesine ihtiyacımız var. Genç nesil, ağır işçilik ve düşük ücretler nedeniyle çiftçilikle pek ilgilenmiyor. Çiftçiliğin hem kazançlı hem de modern olabileceğini göstererek onların yanıldıklarını kanıtlamak istiyoruz.”